Senaste nyheterna

Kategorier

Sälj guide – hur du går tillväga när du ska sälja din lägenhet/villa

Inför försäljningen

När du tagit steget och bestämt att sälja din fastighet är det några saker som är bra att ha uppgifter på, som mäklaren som besöker dig brukar fråga efter.

Om du äger fastigheten är det några papper som är bra att ta fram:

  • Papper på fastighetsbeteckningen
  • Uppgifter på om- eller tillbyggnader
  • Uppgifter på vad som renoverats sedan ni flyttat in
  • Beräknad driftkostnad
  • Årsförbrukning på uppvärmningen

Om din bostad ägs av bostadsförmedling behöver du ta fram:

  • Adressen
  • Bostadsrättsföreningens namn
  • Lägenhetsnumret
  • Kvadratmeter på lägenheten
  • Vilken månadsavgift det är samt vad som ingår i denna

När mäklaren besöker dig första gången brukar de fråga om din bostads olika material, invändigt och utvändigt. Denne brukar ställa allmänna frågor för att få en bild av vad som ska skrivas i kommande annons.

Mäklaren brukar ha med sig kamera för att fota bilder som ska användas i annonseringen. Det kan därför vara bra att ha städat och ställt iordning fint hemma så att bilderna kan se så bra ut som möjligt.

När mäklaren sedan efter ert möte har sammanställt fakta om din bostad samt bilder, brukar dessa skickas över till dig för att godkännas innan materialet läggs ut på säljsidorna.
Efter ditt godkännande brukar också ett prospekt tas fram med en objektbeskrivning. Prospekten delas sedan ut till intressenter på visningen.

Marknadsföring

Marknadsföringen brukar innebära att den mäklare man anlitat lägger ut din bostad/fastighet på sin egen internetsida, Hemnet.se, lokaltidningarna och ibland Blocket Bostad. I vissa fall brukar vissa mäklare även sätta upp affischer och planscher över fastigheter de säljer.

Visning

Det finns olika typer av visning, förbokad visning och öppen visning.

Väljer man att ha en förbokad visning så ringer intressenter till mäklaren och bokar tid för att få se din bostad/fastighet.  Oftast brukar mäklaren anordna en utsatt tid för intressenterna efter det. Är det många intressenter kan mäklaren välja att boka in flera tider för att inte ha för många intressenter per visning.

En öppen visning däremot innebär att mäklaren annonserar om ett datum det är visning och då får alla som vill komma dit och titta. I och med detta kan det bli väldigt mycket folk på visningen och alla behöver inte anmäla sig som intressenter.

Innan visning brukar den mäklare man anlitat skylta för att alla ska hitta till din fastighet. Väl på plats finns mäklaren för att informera om frågor. En visningsmapp brukar delas ut till de intressenter som kommer. Den brukar innehålla bostadsbeskrivning, bilder, planritning och fakta som är relevant till din bostad. Efter visningen brukar de personer som är intresserade få uppge namn och telefonnummer till mäklaren.

Budgivning

När det är dags för budgivning brukar mäklaren hela tiden hålla dig som säljare underrättad.

Budgivningen börjar med att mäklaren kontaktar alla intressenter och meddelar att budgivningen startat.  Budgivningen brukar ske över telefon, Internet eller sms. Mäklaren tar kontakt eftersom med intressenterna och noterar tidpunkt på bud samt summa. Detta fortlöper tills det bara är en intressent kvar.

Efter avslutad budgivning tar mäklaren kontakt med säljaren och meddelar hur det gått. När sedan köpekontraktet är påskrivet brukar en lisa på alla buden lämnas ut till säljaren och köparen.

Viktigt att tänka på är att säljaren alltid i slutändan får välja vilken den vill sälja till, de behöver inte ta det högsta budet om de inte vill. Innan köpekontraktet är påskrivet av både säljaren och köparen finns inget bindande avtal.

Kontraktskrivning

När budgivningen är avslutad bestäms en tid för säljaren och köparen att träffas hos mäklaren för att skriva kontrakt. Mäklaren går då igenom kontraktet noga med säljaren och köparen, sidan för sida läses och det finns utrymme för frågor och funderingar.  Räkna med att avsätta minst en timme för detta. Id-handling är viktigt att ha med till kontraktskrivningen för att kunna legitimera sig för mäklaren innan påskrift av kontraktet.

Vid kontraktskrivningen brukar köparen betala handpenningen, normalt är den 10% av köpesumman. Den slutgiltiga betalningen brukar sedan betalas ut på tillträdesdagen.

Tillträde

Vid tillträdet träffas säljaren, köparen och mäklaren för att ordna med betalningen och överlämning av nycklar och andra viktiga handlingar. Oftast sker mötet på köparens bank.

En likvidavräkning brukar då göras. Likvidavräkningen är en avstämning av slutbetalningen till dig. I likvidavräkningen finns alla uppgifter som rör betalningen så som lån som ska lösas, ränta på lån som säljaren ska stå för fram till tillträdesdagen och så vidare.

Det sista som görs innan tillträdet är att tillträdeshandlingarna undertecknas och efter detta är det köparen som äger din fastighet.

Det om detta, nu har du förhoppningsvis fått dig lite matnyttigt om hur du ska bära dig åt när du ska sälja din bostad. Om du är intresserad av att komma i kontakt med mäklare på andra platser så erbjuds denna tjänst också bland andra på dessa orter;